maanantai 21. maaliskuuta 2016

Keväthangilla

Näkymä Saunavaarasta Kemijoen yli koilliseen

Mikä Lapin keväässä on parasta?


Keväthangilla hiihtäminen on minulle  jo lapsuudesta lähtien ollut kevään tähtihetkiä.  Mikä on mahtavampaa kuin sivakoida laajoilla lumilakeuksilla, on ne järvien, jokien tai aukeiden jänkien peittona. Vapauden tunne on korkeimmillaan, kun korkean vaaran  laelta voi  ihailla ja tunnistaa horisontissa erottuvia kaukaisia tuntureita. Lapsuuden kotikylän vaaran kolmiomittaustorniin näkyi Yllästunturi. Nyt kotipihalta voin nähdä Savukosken Nivatunturin ja sen naapuritunturit. Pyhätunturin, Luoston ja jopa Oratunturin näkeminen onnistuu, kun hiihtää Saunavaaran kylän länsipuolella oleville vaaroille. 
Pyhätunturi häämöttääMeille kuntohiihtäjille hyviä latupohjia ovat myös isäntien puunajoreitit.  Oikeita latuhöylillä tehtyjä latujakin on käytettävissä. Kiitos  vapaaehtoisille latumestareille kotiväelle ja kyläläisille  niin miehille kuin naisille!
Eilen monta päivää puhaltanut pohjoistuuli oli tyyntynyt niin paljon, että Kemijoen jäälle teki mieli. Reitiksi suunnittelin Mairisaaren kiertämisen, noin 7km. Aluksi hiihtelin Arvospuolelle menevää moottorikelkan jälkeä ensin saaren eteläpäähän ja sitten saaren itäpuolta, Mairipudasta pohjoiseen kohti kirkonkylää. Keli oli luistava, matka taittui tasatyönnöllä. Etäältä alkoi näkyä Puistolan taloryhmä ja Mairisaaren pohjoispään maamerkki korkea kuusi. Saaren nokka osuu Teeriselän alapuolelle Lehtikankaan  tienoille. Paluumatkalla saaren länsipuolta  sain työnnellä myötätuulessa milloin ladulla, milloin kelkan jäljellä. Mairijoen suun jälkeen näköpiirissä oli Saunavaaran kylän taloja. Pari moottorikelkkailijaa ohitti minut, muuten oli aivan hiljaista, ei hiihtäjiä, ei pilkkijöitä, ei uusia eläinten jälkiä vain, muutama jäätynyt pilkkiavanto. 
Saunavaaran Ylimmäisen ja Erolan talot 


Hyvä virkistävä reissu, kauniissa säässä  omaan tahtiin.  Kunnon ylläpitoa ja hyvää mieltä.Herää kysymys, montako asukasta Saunavaarassa on? Jonkinlaisena mittarina voi pitää viikonloppulaatikkoon tulevien Lapin kansojen lukumäärää. Pyhänähän lehteä  ei enää tuoda, mutta lauantaina näkyi tulevan 20 kpl. Olisikohan oikea veikkaus, että vakituisia asukkaita Saunavaarassa on vajaa 40, yhden kahden hengen talouksia. Postinjakelussa on tapahtunut muutoksia,  meillä ei niin suuria, mutta Savukoskella tilanne tuntuu olevan huono. Herää pelko, miten käy meidän alueen muiden jo vähentyneiden palvelujen, mikä niistä seuraavaksi katoaa tai siirtyy nettiin?
Eilen oli kevätpäiväntasaus ja palmusunnuntai. Pääsiäinen on aina kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, siis ensi pyhänä. Täysikuuhan on tulevana keskiviikkona.
Hyvää pääsiäistä!
Marja-Liisa
SaunavaaraEi kommentteja:

Lähetä kommentti