sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Paluu tulevaisuuteen

”…paluu tulevaisuuteen, tahdotko mennä vanhaan vai uuteen, tartu tilaisuuteen, uskotko vielä tulevaisuuteen, hei lähetään nyt bäkkiin, De Loreanin kiihdytän tähtiin, paluu tulevaisuuteen, paluu tulevaisuuteen…” (JVG)


Pelkosenniemen "De Lorean"

Pelkosenniemeläisen nuoren tulevaisuutta on 80-luvun lopulla kuvattu seuraavasti: ”Pelkosenniemeläisen perusnuoren suosituin tulevaisuudensuunnitelma on opiskelu, millä tielle hän todennäköisimmin jää; oma kunta ei ennen opiskelua ja sen jälkeenkään asuinkuntana juurikaan kiinnosta. Pelkosenniemen kunnassa tulevaisuus nuorten tulevaisuudensuunnitelmien valossa ei näytä hyvältä. Kuntaan ovat jäämässä vain vanhukset nuorten muuttaessa pois.” (Pelkosenniemi – tulevaisuus käsissämme. Pelkosenniemen kuntatarkastelu, 1989.)

Pelkosenniemen 100-vuotisjuhlavuosi on oivallinen pysähtymisen paikka katsoa taaksepäin ja erityisesti suunnata katse tulevaisuuteen. Tulevaisuus on kaikkea sitä mitä haluamme sen olevan. Itse ajattelen, että tulevaisuus on erityisesti lasten ja nuorten sekä vielä syntymättömien sukupolvien aikaa, jota me aikuiset tänään ja huomenna muokkaamme omanlaiseksemme tekemillämme ratkaisuilla ja toiminnallamme.

Olen työni puolesta saanut osallistua Pelkosenniemen tulevaisuuden suunnitteluun etupäässä nuorten vapaa-ajan ja harrastustoiminnan kehittämisen osalta. Olin viime vuoden lopulla mukana työryhmässä, joka valmisteli kehittämishanketta lasten ja nuorten viihtyvyyden lisäämiseksi ja vapaa-ajantoiminnan monipuolistamiseksi Pelkosenniemellä. Kaikkien vastuulla! -hanke on käsitelty kunnan hallituksessa 30.11.2015. http://paatokset.pelkosenniemi.fi/kokous/2015141-18.HTM

Lasten ja nuorten tulevaisuus Pelkosenniemellä mietityttää myös siksi, että olen puolitoistavuotiaan lapsen äiti. Lapseni kasvaa ja kehittyy osan arkipäivistään kodinomaisessa Pelkosenniemen päiväkodissa turvallisen, luotettavan ja osaavan päiväkotihenkilöstön huomassa. Vaikka päiväkoti näyttäytyy muualta muuttaneelle perheelle lintukodolta, ei se yksistään riitä takaamaan tulevaisuutta lapselleni ja lapsillemme Pelkosenniemellä. Mieleeni on noussut väistämättä huolestuneita ajatuksia siitä, onko täällä esimerkiksi viiden vuoden päästä, kun koulun aloittaminen alkaa olla meidän pienen ihmisen kohdalla ajankohtaista, ylipäätään koulua, jonka aloittaa. Toisaalta myös se mietityttää, onko lapsellani kavereita, harrastusmahdollisuuksia ja onko Pelkosenniemi sellainen paikka, jossa lasten ja nuorten tarpeet ja toiveet otetaan vakavasti ja niiden eteen tehdään työtä.

Tällä hetkellä tilanne meidän pienen ihmisen kohdalla on hyvä kaveriennusteen suhteen, koska 2014 vuonna syntyneitä on muitakin. Harrastusmahdollisuuksien suhteen olen myös toiveikas jo pelkästään käynnistymässä olevan kehittämishankkeen takia ja sen takia, että puitteet täällä ovat mitä mainioimmat. Lisäksi koen, että itselläni on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminta on viiden vuoden päästä entistä monipuolisempaa. Osallistumalla tulevaisuuden suunnitteluun sekä toimintaan tässä ja nyt haluan erityisesti vaikuttaa siihen, että Pelkosenniemi on tulevaisuudessa kunta, jossa asioita tapahtuu ja jossa jokainen omalta osaltaan pääsee osallistumaan ja pystyy vaikuttamaan. 

Tulevaisuus on uudenlaista demokratiaa. Se on tekemistä, ideoimista ja toteuttamista yhdessä julkishallinnon kanssa, päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Se on juuri sitä mitä tarvitsemme myös täällä Lapin sydämessä, Pelkosenniemellä. Innostu sinäkin! https://youtu.be/0itN_XzqZTg

Hilma Heikkinen
Pyhätunturin jylhät maisemat, karun kaunis rakkamaasto ja lumiset rinteet ovat paikkani olla ja elää. Toimin Lapin Leader-verkostossa aluekehittämisen parissa, jossa tällä hetkellä teen töitä nuorten yrittäjyyden ja työllisyyden edistämisen eteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti