sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Tervetuloa Pelekosenniemi -blogiin!
Pelkosenniemi, Pelekosenniemi, Itä-Lapin helmi! Kunta Lapin ja Suomen sydämessä. Täällä sydän läpättää joko pelosta tai rakkaudesta.

Kunnan helmi on Kemijoki, jonka varrelle kuntakeskus on kasvanut. Kemijoen latvavedet sijaitsevat kaukana Savukosken erämaassa ja Pelkosenniemellä siihen yhtyvät Luiro-joki ja Sodankylästä virtaava Kitinen. Kemijoen matka jatkuu kohti Kemijärveä, Rovaniemeä ja Perämerta.Kunnan toinen helmi on Pyhätunturi, jonka kolmesta huipusta korkein, Noitatunturi, kohoaa 540 metrin korkeuteen. Tunturi on aikoinaan ollut saamelaisten seita, pyhä paikka.

Kunnan muita helmiä ovat ainutlaatuiset suoalueet, linnusto, yksilölliset kylät ja tietenkin rohkeat ja taitavat asukkaat.

Vaatii rohkeutta asua Pelkosenniemellä! Ankara talvi koettelee kestokykyä. Kesän voimallinen valo pitää hereillä ja kutsuu sielun pimeisiin nurkkiin piiloutuneet pelot näkösälle, kohdattaviksi. Luonnon olot ja pitkät välimatkat ovat kasvattaneet taitoa ja osaamista, selviytymistä. Pelkosenniemeläinen on lujaa tekoa.

Myös pelkosenniemeläinen vapaa-ajan asukas ja matkailija on rohkea. Hän kohtaa erämaaluonnon ja hiljaisuuden ja antaa niiden ravita itseään.


Pelkosenniemeläiset hilebileet ovat aivan omanlaisensa. Ne ovat kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen pakkasasteen viilentämät iltajuhlat, joissa valo tulee tuhansien valovuosien takaa tähdistä ja värivalot taivaankannella tanssivista revontulista. Kultainen kuu luo ajallaan omat varjonsa valkeisiin nietoksiin. Juhlija voi tuntea lumihileen hipaisun poskellaan. Se on tervehdys maalmankaikkeudelta!

Tämä blogi on pelkosenniemeläisten yhteinen, tähän kirjoittavat täällä syntyneet, täältä lähteneet, täällä asuvat ja täällä vierailevat. Jos Sinä haluat kirjoittaa tai kommentoida, laita postia pelekosenniemi@gmail.com osoitteeseen.

Ensimmäinen kuntalaisten yhteisöblogi syntyi Pelkosenniemen kylät –hankkeessa vuonna 2013 nimellä Melekosen pieni – Pelekosenniemi, mutta hiipui teknisten ongelmien vuoksi. Jos haluat lukea aiempia kirjoituksia, voit klikata sivun oikeassa laidassa olevaa linkkiä. Nyt lähdemme uudelleen liikkeelle uudella tarmolla Pelekosenniemen 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Uusi kirjoitus julkaistaan kerran viikossa maanantaisin. Tervetuloa lukemaan!


Minä olen Tiina Heinänen, asun Suvannon kylässä ja työskentelen Sompion kirjastossa, joka on kolmen hyvän naapuruksen: Pelkosenniemen, Savukosken ja Sodankylän, yhteinen kirjasto. Ja minun sydämeni läpättää rakkaudesta Pelekosenniemeen J

Blogin kuvat otin tänään Suvannossa. Pakkasta oli 31,4, hrrrrrr.

1 kommentti:

  1. Hei kaikki te fiksut ja mukavat ihmiset siellä! Mukava huomata, että blogi on pysynyt hengissä - terveiset lounaisrannikolta Pelkosenniemelle ja tsemppiä kaikessa!

    VastaaPoista