sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kesä kolkuttelee
    Tänä keväänä kesän tulo yllätti. Saunavaaran kohdalla Kemijoen jäät lähtivät jo vapunpäivänä, mikä on erittäin harvinaista. Helleaalto ei meille tänne Pelkosenniemelle ehtinyt, mutta riittävän lämmintä on ollut ja luonto vihertää. Peippo on monta päivää laulullaan ennustanut sadetta, jota onkin nyt helluntaina saatu. Varsinaiset kesäntuojat  vielä västäräkki ja haarapääsky puuttuvat.


   Ensimmäiset poronvasat ovat syntyneet porotarhaan. Muutaman päivän ne saavat olla kotitarhassa ennen kesälaitumille vientiä. Sitä ennen vasa saa korvamerkkinsä. Tehtäväni on olla "sylikummina" eli pidellä vasaa aloillaan sen aikaa, kun isäntä tekee merkin. Onneksi tekoja on vain kaksi.
  Eläkeläiset, joita Pelkosenniemellä on yli kolmasosa yhdessä touhuaminen on tärkeää, lopettelevat näin toukokuussa talvikauden toimintojaan.

       Viime viikolla porinakerhoa pidettiin Pesosen kaupassa haikeissa tunnelmissa. Yli 30 hengen joukolla muisteltiin Aarnen ja Sirkan yli 60 vuotta kestänyttä kauppiasuraa ja sitä, mitä kaupasta ostettiin. Pesosen kauppa on ollut kaupankäynnin lisäksi ihmisten  kohtaamispaikka. Mistä tilalle uusi?
      Talven aikana on tehty kotiseutu- ja teatteriretkiä, kokoonnuttu porinakerhoon sekä  käden taitojen  ja liikuntaharrastusten parissa. On ollut ohjattuja  ja  omaehtohtoisia, vertaisohjauksella toimvia ryhmiä.  Erittäin merkittävä toimintamuoto on auttava vapaaehtoistoiminta - apunen, jota viime vuonna kirjattiin 684 kertaa/ 1360 tuntia koostuen koti- ja laitosvierailuista, asiointiavusta ja puhelinkontakteista.  Kesäinen kynkkärinki palvelukodin asukkaille pyörii jälleen ensi kesänä. (Eläkeliiton Pelkosenniemen yhdistys, www.elakeliitto.fi/pelkosenniemi)


      Vielä ennen "kesälomaa"on  edessä kevätretki Arvosjoen lintutornille ja  Pelkosenniemen 100-vuotisjuhlan kunniaksi heinäkuussa järjestetään  kaikille avoin laivamatka Kemijokea pitkin Ahti-laivalla. Matkasta tullaan tiedottamaan lähiaikoina.
    Nyt on aika nauttia kesästä, katsella ja ihastella kesäluontoa, kuunnella lintujen laulua,  haistella kesäilmaa ja  maistella vaikkapa luonnon yrttejä. Alkukesään kuuluu tietenkin kasvimaan laitto.

 Virkistävää kesää kaikille!
Marja-Liisa        


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti